poniedziałek, 14 grudnia 2015

Domowy ekstrakt waniliowy.

Domowy ekstrakt waniliowy doskonale nadaje się do ciast, ciasteczek, herbat, lodów, gorących czekolad, mrożonych kaw i innych frykasów! Gdy go zrobicie nigdy już nie będziecie kupować cukru wanilinowego ani sztucznych aromatów. Naturalna wanilia i alkohol, który wyparuje pod wpływem temperatury nadadzą Waszym wypiekom najlepszego waniliowego aromatu.




Składniki:
300 ml dobrej jakości wódki (40%)
3 laski wanilii
  1. Do małej wyparzonej buteleczki wlać wódkę.
  2. Laski wanilii przekroić na pół wzdłuż i dodać do alkoholu. 
  3. Butelkę szczelnie zamknąć i odstawić w ciemne miejsce.
  4. Czekać 4-6 tygodni aż alkohol nabierze czarnej barwy i waniliowego aromatu.
  5. Używać do ciast i deserów.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz