Mam słabość do zup, szczególnie tych gęstych, a kapuśniak to jedna z moich ulubionych. Lubię gdy jest kwaśny, pływają w nim duże kawałki ziemniaków i kminek. Ten jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu, więc to moja ukochana opcja na pracowity dzień.
olej
1 duża cebula
2 liście laurowe
4 ziela angielskie
4 owoce jałowca
łyżka ziaren kminku
½ pietruszki
¼ selera
1 duża marchew
2 litry wody
1 łyżka sosu sojowego
4 ziemniaki
500 g kiszonej kapusty
½ łyżeczki pieprzu czarnego
1 łyżka wędzonej papryki
- W dużym garnku rozgrzać olej.
- Dodać pokrojoną cebulę, liście laurowe, ziele angielskie i owoce jałowca.
- Nasiona kminku utłuc w moździerzu i też dodać do cebuli.
- Pietruszkę, seler i marchew drobno pokroić i wsypać do garnka gdy cebula się zeszkli.
- Zalać wodą i zagotować.
- Dodać grubo pokrojone ziemniaki i kapustę kiszoną i gotować jeszcze 25-30 minut, aż ziemniaki zmiękną. Dodać łyżkę sosu sojowego.
- Doprawić pieprzem i wędzoną papryką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz