piątek, 8 kwietnia 2016

Pokrzywowe pesto.

Pokrzywa to roślina niesłychana. Okazuje się, że można zrobić z niej więcej niż się wydaje - nawet pesto! Tworząc ten przepis inspirowałam się wpisem na blogu MASZU. Zachwycił mnie tam przede wszystkim dodatek czarnuszki do serwowania z makaronem. Ponieważ uwielbiam tę przyprawę, postanowiłam zaryzykować i dodać ją od razu do pesto - wyszło pysznie!


Składniki:
115 g młodych pokrzyw
łyżeczka czarnuszki
¼ szklanki orzechów włoskich
½ szklanki oleju z pestek winogron
3 łyżki octu jabłkowego, zalewy octowej lub soku z cytryny
2-3 łyżki płatków drożdżowych
1 ząbek czosnku
sól 
  1. Pokrzywy umyć, a następnie sparzyć wrzątkiem. Dokładnie odcedzić. 
  2. W młynku zmielić czarnuszkę z orzechami włoskimi.
  3. W naczyniu blendera umieścić olej, ocet, płatki drożdżowe, posiekany czosnek, zmielone orzechy z czarnuszką oraz pokrzywy - wszystko zblendować na gładką masę.
  4. Posolić do smaku.
  5. Podawać z makaronem albo na kromce świeżego pieczywa. Doskonale smakuje też z kaszą i ryżem.


4 komentarze:

  1. Pycha :) zrobimy w chacie!! Pozdrawiamy

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda apetycznie!

    Zapraszam na konkurs, który jest na moim blogu! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam penne z pesto, ale nie wpadłabym na to, by zastąpić bazylię pokrzywą. Dzięki za przepis, spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie smakuje tak jak to bazyliowe, ale też jest pyszne!

      PS. Jak urośnie mi bazylia, to będzie przepis na domowe pesto. :)

      Usuń