czwartek, 9 marca 2017

Domowy kisiel z owocami.

Kisiel - albo się go kocha, albo nienawidzi. Ja cenię sobie ten prosty deser, jeśli przyrządzony jest z domowego soku, a nie sztucznych proszków. Taki smakołyk doskonale rozgrzewa zimą i wczesną wiosną, a przy tym przypomina aromaty lata lub jesieni...




Moim ulubionym smakiem jest czarna porzeczka. Domowy kisiel lubię udekorować kawałeczkami banana i pomarańczy, ale i bez nich smakuje dobrze. Bardziej lokalnie byłoby podać go z gruszką i jabłkiem, można też posypać cynamonem.


Składniki na porcję dla jednej osoby:
szklanka wody
5 łyżek domowego syropu owocowego (na przykład porzeczkowego albo malinowego) 
4 łyżeczki mąki ziemniaczanej
kawałek pomarańczy, banana, gruszki lub jabłka
cynamon
  1. W małym garnuszku zagotowujemy szklankę wody.
  2. W szklance mieszamy syrop z mąką.
  3. Do wrzątku wlewamy mieszaninę syropu. Mieszamy minutę, trzymając garnuszek na małym ogniu.
  4. Zdejmujemy miksturę z gazu. Dekorujemy owocami, posypujemy cynamonem.

2 komentarze:

  1. Przepychota! Ten kisiel będę wspominać jeszcze długo, długo :) Taki prosty sposób, sama muszę zacząć go robić w domu.

    OdpowiedzUsuń