środa, 30 grudnia 2015

Domowe wegańskie sushi.

Sushi to wyjątkowo elegancka potrawa. Ponieważ spożywa się ją na zimno może pełnić rolę pięknej przekąski. Wbrew pozorom nie jest tak trudno je wykonać. 

Robienia sushi nauczyła mnie mama (bez niej, jej porad i wskazówek, ten przepis by nie powstał), która w młodości spędziła ponad półtora roku w Japonii, a potem wielokrotnie jeździła do tego kraju. Jako pasjonatka gotowania nauczyła się od tamtejszych gospodyń jak przygotować wiele japońskich potraw, a ja będąc dzieckiem wielokrotnie wachlowałam ryż lub pomagałam skręcać rolki. Ekspertką od sushi nie jestem, ale mimo to chciałam się podzielić tym przepisem. Choć sushi nie kojarzy się z daniem wegańskim, nic nie stoi na przeszkodzie by przygotować wersję roślinną i zamiast ryby dać świeże kolorowe warzywa.













Potrzebne sprzęty:
  • garnek
  • duża miska
  • szklanka
  • drewniana szpatułka
  • wachlarz
  • mata do zwijania sushi
  • mały garnuszek
  • ostry nóż

Gotowanie ryżu:
2 szklanki ryżu (do sushi lub jaśminowego)
3-4 szklanki wody (ja daję 4)
  1. Ryż dokładnie umyć, tzn. płukać go i przelewać wodą aż przestanie być szara.
  2. Wsypać ryż do garnka, zalać wodą i doprowadzić do wrzenia.
  3. Skręcić gaz i trzymać na małym ogniu przez 16 minut.
  4. Wyłączyć palnik i odstawić na 10-30 minut.

Przygotowanie ryżu:
3 łyżki cukru
2 łyżeczki soli
8 łyżek bardzo zimnej wody
4 łyżki octu ryżowego
ugotowany ryż


  1. Cukier i sól zalać wodą i octem. Dokładnie wymieszać i zadbać by mikstura była bardzo zimna.
  2. Ugotowany ryż przełożyć do dużej miski, polewać go pomału i delikatnie przygotowaną miksturą i mieszać drewnianą szpatułką. W między czasie można wachlować, by ryż szybciej stygł. Dzięki temu zabiegowi ryż powinien się bardzo dobrze kleić.



Zwijanie rolek:
pół papryki
1 marchewka
pół awokado (musi być twarde, ale dojrzałe)
pół ogórka szklarniowego
łyżka wody
łyżka octu ryżowego
7 arkuszy nori do sushi
przygotowany ryż
pasta wasabi
  1. Paprykę, marchew i awokado pokroić na długie wąskie paski.
  2. Na spodku lub małej miseczce zmieszać wodę z octem.
  3. Na macie położyć arkusz nori, lśniącą stroną do dołu.
  4. Na połowie glona równomiernie rozprowadzić cienką warstwę ryżu. By nie kleił się do rąk zwilżyć je wodą z octem.
  5. Posmarować ryż odrobinką pasty wasabi.
  6. Z brzegu glona z ryżem ułożyć pasek z warzyw.
  7. Zwijać ścisły rulon używając maty. Luźny (bez ryżu i dodatków) brzeg glona zwilżyć wodą z octem żeby lepiej się skleił na końcu. Tę czynność powtarzać z każdym arkuszem nori aż do wykorzystania ryżu.
  8. Rolki pociąć na 1cm plasterki. 
Nakładanie cienkiej warstwy ryżu na glon.

Smarowanie pastą wasabi.

Układanie pasków warzyw.







Gotowe rolki.
Nierówne końcówki możemy odciąć i podjeść jeszcze przed podaniem.

Przyrządzanie sosu sojowego na maczania sushi:
4 łyżki sosu sojowego
12 łyżek wody
2 łyżki dobrej jakości octu jabłkowego (najlepiej domowego)
½ arkusza nori 
  1. Do garnuszka wlać sos sojowy, wodę i ocet. Włożyć glona.
  2. Zagotować i trzymać na bardzo małym ogniu przez około 2 minuty. 
  3. Zdjąć z ognia i przestudzić.

Podawanie i jedzenie:
przygotowane plasterki sushi
sos do maczania
marynowany imbir
  1. Plasterki ułożyć na talerzu lub desce.
  2. Do miseczek przelać sos i przełożyć marynowany imbir.
  3. Sushi maczać w sosie i zagryzać imbirem.
Gotowe!

2 komentarze: