sobota, 9 stycznia 2016

Biały chleb z kminkiem i czarnuszką.


Tym razem chleb biały, a do tego na drożdżach. Rzadko jem takie pieczywo, ale jeśli ma kminek i czarnuszkę trudno mi się oprzeć...



Składniki na zaczyn:
12g drożdży
3 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
3 łyżki wody
  1. Drożdże wymieszać z mąką i zalać wodą.
  2. Odstawić na 10-15 minut, aż pojawią się bąbelki.
Składniki na ciasto:
zaczyn drożdżowy
400g mąki pszennej białej
1½ łyżeczki soli 
300-350ml wody
3 łyżki czarnuszki
2 łyżki kminku
2 łyżki oleju z pestek winogron
  1. Do zaczynu dodać mąki.
  2. Sól wymieszać w wodzie i otrzymaną solanką zalać mąki. 
  3. Wsypać czarnuszkę i kminek.
  4. Wymieszać i wyrobiać sprężyste ciasto. 
  5. Polać olejem, rozprowadzić go po całej powierzchni ciasta i odstawić do wyrośnięcia. Przykryć! Ciasto powinno rosnąć 1½ godziny w temperaturze pokojowej lub ½ godziny w temperaturze pokojowej i 8-10 godzin w lodówce.
  6. Wyłożyć ciasto na płaską blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Uformować bochenek i skropić lub wysmarować go wodą. Przykryć i odstawić na ½ godziny.
  7. Piec 30 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz