poniedziałek, 11 stycznia 2016

Kasza gryczana z tymiankiem, rozmarynem i cebulą.

Nie zawsze mam dużo czasu na gotowanie. W takich momentach chwytam za kasze i proste przyprawy. Kasza gryczana z tymiankiem i rozmarynem to mój ulubiony zestaw na zimę, dziś uzupełniłam go o podsmażoną cebulkę. 



Składniki:
1 szklanka kaszy gryczanej
1 łyżeczka tymianku
2 łyżeczki rozmarynu
2 szklanki wody
3 cebule
3 łyżki oleju
sól i pieprz
  1. Do garnka wsypać kaszę i zioła. Zalać wodą, zagotować i trzymać na małym ogniu 10 minut. Zdjąć z ognia i odstawić aż kasza wchłonie całą wodę. Jeśli chcemy ugotować obiad rano i zjeść go po południu, kaszę schować pod kołdrę lub owinąć kocem, będzie ciepła jeszcze kilka godzin.
  2. Cebule pokroić w pióra. 
  3. Na patelni rozgrzać olej. Cebulę podsmażyć aż lekko się zarumieni.
  4. Połączyć kaszę z podsmażoną cebulką, doprawić według uznania solą i pieprzem i gotowe!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz