piątek, 4 września 2015

Orkiszowe ciasteczka z dynią i gorzką czekoladą.

Wrzesień to cudowny czas by szukać inspiracji na przepisy z tym fantastycznym warzywem, jakim jest dynia, zwłaszcza, że w tym roku dynie w naszym ogrodzie pojawiły się w dużej ilości i urosły bardzo okazałe. A zatem czas na ciastka! Przepis, na którym bazowałam pochodzi z bloga Jadłonomia, jednak z powodu braku lub nadmiaru pewnych składników w mojej kuchni odrobinę go zmodyfikowałam.

Składniki:
kawałek dyni (¼ małej) lub 1 szklanka dyniowego puree
½ szklanki cukru
8 łyżek oleju
1 szklanka pełnoziarnistej mąki orkiszowej
½  szklanki mąki pszennej
¼ szklanki mielonego siemienia lnianego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
½ łyżeczki kardamonu
½ łyżeczki soli
½ gałki muszkatołowej
pół tabliczki gorzkiej czekolady

  1. Dynię myjemy, usuwamy pestki, ale jeszcze nie obieramy ze skóry.
  2. Kładziemy kawałek dyni na blasze skórą do dołu i pieczemy około 40 minut w 200 stopniach.
  3. Studzimy i miksujemy na puree, dodajemy cukru i oleju i dalej miksujemy.
  4. W dużej misce mieszamy mąki, siemię lniane, proszek do pieczenia i przyprawy.
  5. Do suchej mieszanki dokładamy dyniowe puree i mieszamy szpatułką.
  6. Tabliczkę czekolady kroimy na drobne kawałki i wsypujemy do ciasteczkowej masy. Mieszamy.
  7. Dużą, płaską blachę wykładamy papierem do pieczenia.
  8. Surowe ciasto nakładamy łyżką, robiąc na blasze małe placki.
  9. Pieczemy około 15 minut w 180 stopniach.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz