piątek, 4 września 2015

Napar z pąków róży, kwiatów lawendy i imbiru z cytryną i miodem!

Taki napar robię sobie często jesienią, w deszczowe dni lub wtedy kiedy mam szczególnie zły humor. Jego cudowny wygląd i smak nie pozwala się długo smucić. Polecam także wszystkim kobietom, które pobolewa brzuch.



Składniki:
5 pąków róży
pół łyżeczki suszonych kwiatów lawendy
kawałek imbiru
350 ml wrzątku
ćwierć cytryny + plasterek
łyżeczka miodu

  1. Kawałek imbiru zetrzeć na tarce i wsypać do dużego kubka.
  2. Dodać różę i lawendę, zalać wrzątkiem.
  3. Przykryć i odstawić na 10 minut, poczekać aż się zaparzy.
  4. Poczekać kolejne 10 minut, wcisnąć sok z cytryny i udekorować plasterkiem.
  5. Dodać miodu, wymieszać i wypić ze smakiem.
Napar doskonale prezentuje się także w dzbanku, na przykład podczas przyjęcia. Smakuje równie dobrze ciepły jak i zimny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz