Do zrobienia tych placków zainspirował mnie wpis na blogu happy-healthy-vegan oraz fakt, że mamy w domu nieprzyzwoicie dużo jabłek. Ku mojemu zaskoczeniu płatki owsiane nie są wcale wyczuwalne smakowo w gotowych plackach. Placuszki są proste w przygotowaniu, musimy jednak uzbroić się w cierpliwość i wiedzieć, że za dwie doby dalej będziemy mieć na nie ochotę... ;)
Składniki:
250 g płatków owsianych
2 szklanki wody
½ szklanki brązowego nierafinowanego cukru
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ szklanki mąki pszennej
2 łyżki octu jabłkowego
łyżka oleju.
ew. dodatkowa woda
2 jabłka
garść rodzynekolej do smażenia
- Płatki wsypać do wysokiego plastikowego naczynia i zalać dwoma szklankami wody. Odstawić na 24 godziny.
- Miskować blenderem aż do uzyskania gęstej papki o konsystencji śmietany. Odstawić na kolejne 24 godziny.
- Po dwóch dobach przełożyć owsianą papkę do miski, dodać cukier, cynamon, proszek do pieczenia, mąkę pszenną, ocet i olej. Powinniśmy uzyskać konsystencję bardzo gęstego ciasta naleśnikowego. Jeśli masa wydaje nam się za gęsta dodać wody.
- Jabłka umyć i bardzo drobno pokroić. Dodać wraz z rodzynkami do ciasta.
- Wykładać łyżką na patelnię i smażyć na rozgrzanej, lekko potłuszczonej patelni, aż się zarumienią z obu stron.
- Podawać z kubkiem gorącej aromatycznej herbaty.
Placki smakują też pysznie jako przekąska w pracy lub na wycieczce.
No piękne racuchy Ci wyszły, super!! :)
OdpowiedzUsuńdzięki :)
Usuń