niedziela, 22 listopada 2015

Wegański bulion doskonały.

Gdy za oknem listopadowa plucha marzę o porządnym bulionie z makaronem. Przepis wymaga wielu składników i jest dość czasochłonny, ale jeśli tęsknicie za smakiem domowego, niedzielnego rosołu, to warto pokusić się o jego przygotowanie. Smakuje najlepiej po długim spacerze w mżawce i rozgrzewa jak nic innego! :)



Składniki:
4 marchewki
2 korzenie pietruszki
garść natki pietruszki
bulwa selera
150g kiszonej kapusty (ewentualnie jarmużu lub kawałek białej kapusty)
jabłko
kawałek imbiru
2 ususzone grzyby
daktyl (najlepiej czerwony)
kawałek korzenia arcydzięgla chińskiego
arkusz glonów nori
2 łyżki sosu sojowego
4 ziela angielskie
4 ziarna jałowca
2 liście laurowe
4 goździki
kawałek gałki muszkatołowej
1 łyżeczka lubczyku
2 łyżki oleju
2½ litra wody
2½ cebuli (może być czerwona)

2 ząbki czosnku

sól i pieprz
natka pietruszki
  1. Warzywa i jabłko dokładnie umyć, ale nie obierać ze skórki. Umieścić w dużym garnku.
  2. Dodać przyprawy i zalać wodą.
  3. Cebulę opalić nad ogniem i dodać wraz z czosnkiem.
  4. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć gaz i gotować jeszcze co najmniej 3 godziny.
  5. Odcedzić. Doprawić solą i pieprzem.
  6. Podawać z ulubionym makaronem, ugotowaną marchewką i drobno posiekaną natką pietruszki.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz