Gdy za oknem listopadowa plucha marzę o porządnym bulionie z makaronem. Przepis wymaga wielu składników i jest dość czasochłonny, ale jeśli tęsknicie za smakiem domowego, niedzielnego rosołu, to warto pokusić się o jego przygotowanie. Smakuje najlepiej po długim spacerze w mżawce i rozgrzewa jak nic innego! :)
Składniki:
4 marchewki
2 korzenie pietruszki
garść natki pietruszki
bulwa selera
garść natki pietruszki
bulwa selera
150g kiszonej kapusty (ewentualnie jarmużu lub kawałek białej kapusty)
jabłko
kawałek imbiru
jabłko
kawałek imbiru
2 ususzone grzyby
daktyl (najlepiej czerwony)
kawałek korzenia arcydzięgla chińskiego
arkusz glonów nori
2 łyżki sosu sojowego
4 ziela angielskie
4 ziarna jałowca
2 liście laurowe
4 goździki
kawałek gałki muszkatołowej
1 łyżeczka lubczyku
4 goździki
kawałek gałki muszkatołowej
1 łyżeczka lubczyku
2 łyżki oleju
2½ litra wody
2½ cebuli (może być czerwona)
2 ząbki czosnku
2½ litra wody
2½ cebuli (może być czerwona)
2 ząbki czosnku
sól i pieprz
natka pietruszki
natka pietruszki
- Warzywa i jabłko dokładnie umyć, ale nie obierać ze skórki. Umieścić w dużym garnku.
- Dodać przyprawy i zalać wodą.
- Cebulę opalić nad ogniem i dodać wraz z czosnkiem.
- Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć gaz i gotować jeszcze co najmniej 3 godziny.
- Odcedzić. Doprawić solą i pieprzem.
- Podawać z ulubionym makaronem, ugotowaną marchewką i drobno posiekaną natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz