O topinamburze pisałam już trochę przy okazji przepisu na zupę grzybową. Obiecałam wtedy więcej przepisów. Listopad to topinamburowy miesiąc, więc pora zabrać się do pracy. Na pierwszy ogień niech idą placki!
| Świeżo zebrany i wypłukany topinambur na naszym tarasie. Autorką zdjęcia jest Kasia Rodacka. |
800g topinamburu
70g siemienia lnianego
100 ml wody
1 łyżka soli
1 łyżeczka słodkiej suszonej papryki
70g mąki pszennej
4 łyżki oleju
- Bulwy dokładnie umyć i poobcinać im wąsy. Ze skórki nie obierać.
- Zetrzeć na tarce.
- Siemię lniane zmielić i zalać wodą. Wymieszać i poczekać aż przyjmie konsystencję kleistego gluta.
- Do topinamburu dodać siemię z wodą, sól, paprykę, mąkę oraz olej. Wymieszać i zagnieść.
- Formować placki i smażyć je na patelni.
- Podawać z ulubionym sosem i kapustą kiszoną.
| Listopad to topinamburowy miesiąc. Wszędzie już szaro i nie ma liści, ale pod ziemią bulwy tętnią życiem. Autorką tej fotografii jest Kasia Rodacka. |
Topinambur poleca się osobą chorym na cukrzycę. Stosuje się go także aby poprawić przemianę materii i utrzymać właściwą mikroflorę jelit (wtedy dobrze spożywać go w towarzystwie kiszonek). Tej rośliny używa się w profilaktyce nowotworów, chorób serca i naczyń oraz przy niewydolności nerek i arytmii serca. Topinambur wzmacnia układ odpornościowy i pomaga w stanach przewlekłego zmęczenia. Jego bulwy są bogatym źródłem potasu, żelaza, inuliny oraz tiaminy, nie zawierają tłuszczu ani cholesterolu.
Pycha ! Dzieki za przepis uratowal mi sniadanie :)
OdpowiedzUsuńCieszę się!
UsuńI jestem zaskoczona, bo nie pomyślałabym, żeby je jeść na ŚNIADANIE!!!
A ja poeksperymentowalam. Zrobilam z siemieniem i bez. Bez siemienia sa chrupiace i wyrazistsze. Robilam z duza iloscia zielonej pietruszki,odrobina bazylii-pysznosci ! Robilam z kardamonem,pieprzem cayenn,papryka.A takze z imbirem i galka muszk. podawane na slodko ze skarmelizowana gruszka.
OdpowiedzUsuńWow! Jaka moc inspiracji! Dziękuję. :)
Usuńostatnio widziałem topinambury w Intermarche na tackach, kraj pochodzenia: Francja, cena 12,99 za 500 gr
OdpowiedzUsuńPrzecież to warzywo rośnie w Polsce! Sezon topinamburowy przypada na listopad-grudzień. Trzeba poszukać na bazarku (wiem, że w Krakowie jest na Targu Pietruszkowym), popytać babcię o "bulwy" (czasem uprawia się je w przydomowych ogródkach bo dają piękne kwiaty) albo porozmawiać z lokalnym leśnikiem (topinambur hoduje się na paszę dla dzikich zwierząt)... Ostrzegam też, że to warzywo ma specyficzny smak i nie każdemu on pasuje, warto spróbować odrobinę i potem kupować więcej. 25zł/kg to bardzo wysoka cena! :(
UsuńDorotko, placki z siemieniem wyszły pyszne, do tego miałam buraczki z papryką i cebulą, pozostałość zeszłoroczna. Dzięki za ten przepis. Topinambur mam w ilości zdecydowanie wystarczającej we własnym ogrodzie.
OdpowiedzUsuńSuper!
Usuń