niedziela, 22 listopada 2015

Korzenny napój z topinamburem.

Była zupa, były placki, czas na napój! Przepis nie jest oryginalnie mój, przyrządzenie takiego napoju poleciła mi Agnieszka - bardzo, bardzo dziękuję i dzielę się nim na blogu.



Składniki:
1 topinamburowa bulwa
5 goździków
4 ziarenka kardamonu
kawałek gałki muszkatołowej
kawałek korzenia imbiru
¼ łyżeczki cynamonu (lub kawałek cynamonowej kory)
2 ziela angielskiego
300 ml wody
  1. Bulwę umyć, pokroić i umieścić w garnuszku. 
  2. Dodać przyprawy.
  3. Zalać wodą.
  4. Zagotować.
  5. Trzymać na małym ogniu 10 minut.
  6. Odcedzić i pić. 
Jeśli napój wyszedł za mocny rozcieńczyć dodatkową wodą lub dosłodzić miodem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz