Podobną zapiekanką poczęstowała mnie koleżanka tuż przed wyprowadzką z Krakowa, specjalnie dla mnie zrobiła wersję bez śmietany. Dziś uzupełniłam przepis o topinambur, pietruszkę i tymianek.
10 średnich ziemniaków
1 pietruszka (korzeń)
1 mała cukinia
7 ząbków czosnku
sól
oliwa
tymianek
- Topinambur, ziemniaki, pietruszkę i cukinię dokładnie umyć, ale nie obierać ze skórek. Pokroić na cienkie (½ cm) plasterki.
- Czosnek obrać z łupinek i też pokroić na cieniutkie (1 mm) plasterki.
- Na dużej blasze do pieczenia układać warzywa i przyprawy poziomami, według takiej sekwencji: ziemniaki-czosnek-cukinia-sól-oliwa-topinambur-pietruszka-czosnek-ziemniaki-sól-oliwa-tymianek.
- Piec w 180 stopniach 40-60 minut, aż ziemniaki zmiękną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz