piątek, 4 marca 2016

Wegański bigos.

Zostało mi trochę świeżej kapusty po zrobieniu gołąbków. Zastanawiałam się chwilę co z nią zrobić, a ponieważ mam ostatnio smaka na potrawy tradycyjne, wybór był prosty - BIGOS w wersji wege! 




Bigos najlepiej dusić na małym ogniu, podgrzewając go po trochu przez co najmniej 6 godzin, rozłożone na 3 dni - im dłużej i wolniej, tym lepiej. Kapusta powinna mieć czas przesiąknąć aromatem grzybów, suszonych śliwek i przypraw. Możemy na przykład jednego dnia udusić kapustę z przyprawami, drugiego dodać soczewicę, a trzeciego i przez następne podgrzewać go i jeść.


Składniki:
olej
1 cebula
2 liście laurowe
3 ziela angielskie
3 owoce jałowca
500 g świeżej białej kapusty
500 g kapusty kiszonej
12 suszonych grzybów
duża garść suszonych śliwek
2 łyżki koncentratu lub ½ szklanki soku pomidorowego
łyżeczka kminku
łyżeczka tymianku
½ łyżeczki mielonej wędzonej papryki
woda
niecałe ½ szklanki czerwonej soczewicy
pieprz czarny
  1. W garnku rozgrzać olej (powinien solidnie pokrywać dno).
  2. Cebulę pokroić i wraz z liśćmi laurowymi, zielem angielskim i owocami jałowca wrzucić do garnka. Przykryć.
  3. Surową i kiszoną kapustę drobno pokroić i dodać do cebuli z przyprawami. 
  4. Dodać połamane na pół grzyby i pokrojone na cztery części śliwki. 
  5. Dodać koncentrat lub sok.
  6. Kminek utłuc w moździerzu i wraz z tymiankiem i wędzoną papryką dodać do kapusty.
  7. Wszystko wymieszać, przykryć i dusić na małym ogniu przez około 3 godziny. Aby bigos nie przywarł do dna, podlewać co jakiś czas odrobiną wody. 
  8. Wsypać czerwoną soczewicę i dusić przez co najmniej 3 godziny. Tutaj też stosujemy sposób z odrobiną wody zapobiegającą przypaleniu.
  9. Doprawić pieprzem.
  10. Podawać z pajdą domowego chleba! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz