wtorek, 8 marca 2016

Kotlet a'la mielony, ziemniaki z koperkiem, buraczki i szpinak, czyli obiad z resztek.

Pół szklanki ugotowanej kaszy, jedna nadwiędnięta marchewka i równie nieświeży mały seler, cztery ziemniaki, resztka przyprawy do pizzy, smarowidło do chleba sprzed kilku dni, napoczęta paczka mrożonego szpinaku... i szybka decyzja - będzie tradycyjnie i kolorowo!

Nie lubię gdy mam za wiele otwartych lub napoczętych rzeczy, ale nie cierpię też jeść przez kilka dni z rzędu tej samej, regularnie odgrzewanej potrawy, dlatego często wykańczam otwarte rzeczy i przerabiam pozostałości z wcześniejszego kucharzenia. O nie marnowaniu napisałam już kiedyś osobny artykuł (KLIK). Dziś przykład jak to robię w praktyce.






Kotlety:
marchew
bardzo mały seler
resztka ugotowanej kaszy (jaglanej, jęczmiennej drobnej, kukurydzianej)
resztka smarowidła ze strączka lub ugotowanej fasolki (rozgniecionej lub zblendowanej)
2 łyżki mielonego siemienia lnianego
1 łyżka oleju
1 łyżeczka przyprawy do pizzy
sól
pieprz czarny
można dać też: startego buraka, kawałek startej cukinii lub dyni, drobno posiekaną cebulę, podprażone nasionka słonecznika lub sezamu
  1. Warzywa umyć, obrać ze skórki i zetrzeć na tarce.
  2. Dodać kaszę, pastę ze strączka, siemię lniane, olej i przyprawy.
  3. Wszystko dokładnie wymieszać i zagnieść.
  4. Uformować kotlety.
  5. Piec w piekarniku lub smażyć na patelni aż się zarumienią z obu stron.

Buraczki:
czerwona papryka
duży burak
1 łyżka oleju
sól
pieprz czarny
  1. Paprykę dokładnie umyć, wykroić gniazdo i pokroić na małe kawałeczki.
  2. Buraka umyć, obrać i zetrzeć na tarce.
  3. Do małego rondelka wlać olej i wsypać warzywa.
  4. Posypać odrobiną soli i pieprzu.
  5. Przykryć.
  6. Dusić na bardzo małym ogniu około 30 minut. Od czasu do czasu zamieszać.

Szpinak:
2 ząbki czosnku
1 łyżka oleju 
200g mrożonego szpinaku
sól
  1. Czosnek obrać i drobno pokroić lub przecisnąć przez wyciskarkę.
  2. W małym garnuszku rozgrzać olej.
  3. Wsypać kawałeczki czosnku, włożyć szpinak.
  4. Leciutko posolić i przykryć.
  5. Dusić na bardzo małym ogniu około 20 minut.

Ziemniaki:
woda do gotowania
sól
4 ziemniaki
łyżka oleju rzepakowego
łyżeczka suszonego lub drobno pokrojonego świeżego koperku
  1. W garnku zagotować wodę. Posolić.
  2. Ziemniaki umyć, obrać, przekroić na pół i gotować aż zmiękną.
  3. Przełożyć na talerz, delikatnie polać olejem i posypać koperkiem.

2 komentarze: