piątek, 15 kwietnia 2016

Gnojówka pokrzywowa.

Pokrzywa kojarzy nam się z najgorszym chwastem. Nie dość, że parzy to jeszcze trudno ją wytępić. Można co prawda coś z niej ugotować, ale któż chciałby jeść pokrzywę cały czas? Cóż, okazuje się, że ta roślina znajduje swoje zastosowanie również w ogrodnictwie. Wrzucona do wiadra lub beczki z wodą już po kilku lub kilkunastu dniach dostarczy nam wyjątkowego nawozu!










Jak to zrobić?
Do dużego pojemnika na wodę, na przykład beczki lub starej wanny wrzucamy pokrzywy, które nie wytworzyły jeszcze kwiatów i zalewamy je wodą. Teoria mówi, że do 100 litrów wody powinniśmy wrzucić 10 kilogramów pokrzyw (my nigdy tego nie mierzyliśmy). Czekamy około tydzień, dwa aż przebiegnie fermentacja - im jest cieplej, tym szybciej się to dzieje. 

Przefermentowany wyciąg z pokrzyw to płyn, który w zapachu może przypominać prawdziwą gnojówkę (dlatego lepiej umieścić pojemnik z wodą w kącie ogrodu). Rozcieńczamy go w stosunku 1:10 i podlewamy nim nasze warzywa, kwiaty oraz drzewa i krzewy owocowe.

Oprócz robionej w dużej ilości gnojówki. Możemy też zapewnić sobie wodę do nawożenia kwiatów domowych lub balkonowych. W tym celu moczymy pokrzywę w dużym słoju albo też do podlewania roślin używamy ostudzonej wody, którą parzyliśmy pokrzywy przed gotowaniem. Chcąc uniknąć zapachu gnoju w domu, możemy po prostu parzyć pokrzywy, studzić wyciąg z nich i takim płynem podlewać rośliny doniczkowe.

Zalety gnojówki pokrzywowej.
Pokrzywa to roślina, która stosunkowo szybko zamienia nieużytki w urodzajną glebę. Zawiera dużo chlorofilu, żelaza, krzemu i wapnia oraz związków mineralnych i witamin. Wszystkie te substancje znajdują się też w gnojówce z niej sporządzonej. 

Ponieważ taki nawóz sporządzamy sami, mamy pewność skąd pochodzi i że nie zawiera patogenów.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz