kulinaria

Dlaczego weganizm?
Jak gotować i nie marnować?


Śniadania:
- granola czekoladowa
- mamałyga
- owsianka kokosowa
- owsianka z borówkami i cynamonem

Pieczywo:
bagietka na fasolowym zaczynie
- biały chleb z kminkiem i czarnuszką
- cebularze
- chlebowe paluchy
codzienny chleb na zakwasie
- focaccia z pomidorami
- pszenno-żytni chleb z ziarnami
- wigilijny kulebiak z farszem grzybowym

Smarowidła i dipy:
- dip z czarnej fasoli
- genialna pasta bezrybna
masełko czosnkowe
masło orzechowe
- paprykarz z fasolką mung
- pasta z zielonego groszku
- pasztet z białej fasoli (z grzybami i śliwką)
- pasztet z pestek dyni, kaszy jaglanej, pora i selera
- proste smarowidło ciecierzycowe z koperkiem lub pietruszką
- smarowidło z fasoli Jaś i pieczonego czosnku
- tapenada - pasta z oliwek

Przekąski:
- domowy popcorn
- owsiane ciasteczka z papryką i czarnuszką

Sałatki:
- kolorowa sałata z koniczyną i pokrzywowym sosem a'la vinegrette
- ogórki po azjatycku
- ryżowa sałatka o smaku sushi
sałatka z pokrzyw

Zupy:
- bezglutenowy żurek wielkanocny
- barszcz a'la ukraiński z kiszoną kapustą
barszcz ukraiński według Pięciu Przemian
- barszcz wigilijny według Pięciu Przemian
bulion warzywny
- domowy żurek z grzybami
- fasolka po bretońsku
kapuśniak
- kisełycia (łemkowski żur owsiany)
krem z buraków z imbirem, jabłkiem i świeżym oregano
- krem z papryki
- krupnik z łemkowskiej chaty
- ogórkowa
- ognista zupa z dynią i papryką
rozgrzewający krem z dyni
- rozgrzewająca zupa kukurydziana
- warianka z komperami (łemkowski kapuśniak)
- zupa grzybowa z topinamburem
zupa z pokrzyw

Obiady:
- bigos
buraczane kotlety
- dynia makaronowa z pieczonymi pietruszkami, awokado, pomidorkami koktajlowymi i migdałami
- gołąbki w sosie pomidorowym
- gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami
- hałuszki (łemkowskie szare kluski)
- jesienna zapiekanka z kaszy jaglanej i dyni
- kasza gryczana z tymiankiem, rozmarynem i cebulą
- kolorowe naleśniki
- komosa ryżowa z czerwoną fasolą, kukurydzą i papryką
- kotlety z kaszy jaglanej, cukinii, marchwi i pietruszki
- obiad w indyjskim stylu (ryż, dal, szpinak, roti)
- obiad w indyjskim stylu (cieciorka z przyprawami, ziemniaki z groszkiem, chlebki nan)
- obiad w indyjskim stylu (khićri, sabzi, papadam)
- obiad w stylu azjatyckim (birmańskie tofu z kolendrą, tajski ryż jaśminowy, ogórki i prażony sezam)
- pełnoziarniste pierożki momo
pęczakotto z warzywami, trawą cytrynową i szafranem
- pierogi z kapustą i grzybami
- pierogi z ziemniakami i kaszą gryczaną
- pieróg z kaszą gryczaną (przysmak z Roztocza)
- placki z porem
- placki z topinamburu
placki ziemniaczane z pokrzywą
- samosy ze szpinakowym farszem
- sojowe kotlety i klasyczne sałatki
- sushi
- tartianyki (łemkowskie placki ziemniaczane na liściu kapusty)
- warzywna zapiekanka z topinamburem

Obiady z resztek:
- kotlet a'la mielony, ziemniaki z koperkiem, buraczki i szpinak

Napoje:
iskiate
- herbata z lawendą i różą
- koktajl z persymoną i żurawiną
- korzenny napój z topinamburem
- lemoniada ogórkowa
- napar z pąków róż, kwiatów lawendy i imbiru z cytryna i miodem
- rozgrzewający napar czekoladowy
- rozgrzewający napój z pomarańczą, imbirem i goździkami
- wzmacniający, zielony koktajl z pokrzywą

Słodkości:
- bezglutenowy chlebek bananowy
- bezglutenowy mazurek kokosowy
- bezsernik ze słonecznika
ciasto marchewkowe
- chrust/faworki z bananem i pudrem trzcinowym
- cytrynowa baba wielkanocna ze skórką pomarańczy
- czekolada z miętą, czyli obłędny mus na bazie czerwonej fasoli
- czekoladowe ciasto na jesienną chandrę
- domowy kisiel z owocami
- drożdżowy placek ze śliwkami
- orkiszowe ciasteczka z dynią i gorzką czekoladą
- owsiane placki z jabłkami
pieguski
- szarlotka z mąki pełnoziarnistej
- waniliowy budyń z płatków owsianych

Przetwory:
- "miód" z mniszka
- syrop i konfitura z owoców pigwowca
- syrop miętowy

Zioła, zielska, i chwasty na talerzu:
- kolorowa sałata z koniczyną i pokrzywowym sosem a'la vinegrette
- placki ziemniaczane z pokrzywą
pokrzywa a'la szpinak
- pokrzywowe pesto
- sałatka z pokrzyw
- zupa z pokrzyw
- zupa ogórkowa z bluszczykiem kurdybankiem
wzmacniający, zielony koktajl z pokrzywą

Inne:
- domowy ekstrakt waniliowy
- domowy makaron
- domowy ocet jabłkowy

Polecane książki:
Dymek Marta, Jadłonomia. Kuchnia roślinna. 100 przepisów nie tylko dla wegan.
- Greiner Karina, Superfood z ogrodów, łąk i lasów.
Łuczaj Łukasz, Dzika kuchnia.
- Pitchford Paul, Odżywianie dla zdrowia. Tradycje wschodnie i nowoczesna wiedza o żywieniu.
- Rokicka Alicja, Wegan Nerd. Moja kuchnia roślinna.
- Rybarczyk Ina, Łowcy smaków.
Zielińska Małgorzata, Domowa piekarnia.