środa, 2 września 2015

Rozgrzewający krem z dyni z imbirem.

Wrzesień to moja ulubiona pora roku. Też dlatego, że w warzywniakach i na stołach zaczyna królować dynia. Upalne lato chyli się ku końcowi, wieczory i poranki robią się rześkie i właśnie wtedy nic nie rozgrzewa tak wspaniale jak gęsty krem z dyni. Można podać go z prażonymi nasionami lub grzankami domowej roboty.


Składniki:
pół małej dyni
4 ziemniaki
1 marchewka
pół pietruszki
1 cebula
kawałek imbiru
olej
woda
sól
suszona ostra papryka

  1. Dynię, ziemniaki, marchew i pietruszkę umyć, obrać i pokroić na kawałki. 
  2. Cebulę obrać i drobno posiekać. Kawałek imbiru zetrzeć na tarce.
  3. W dużym garnku rozgrzać olej, dodać cebulę i imbir, a następnie resztę pokrojonych warzyw.
  4. Gdy warzywa nieco zmiękną zalać je wodą, ale tak, by nie wystawała ponad warzywa. Zagotować.
  5. Zmniejszyć ogień i gotować jeszcze 20-30 minut.
  6. Zdjąć z ognia, doprawić solą i papryką.
  7. Zblednować na krem.
  8. Serwować z ulubionym dodatkiem.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz