czwartek, 10 września 2015

Najprostsza szarlotka z mąki pełnoziarnistej.

Uwielbiam jesień i dom pachnący szarlotką. Najbardziej lubię najprostszą - taką, która składa się z kruchego ciasta i dużej ilości jabłek. Proporcje przepisu przewidziane są na tortownicę o średnicy 26 centymetrów.



Składniki:
150g oleju kokosowego
150g wrzątku
łyżka mielonego kardamonu
3 kopiaste łyżki cukru
łyżeczka cynamonu
500g mąki pszennej pełnoziarnistej
5 jabłek

  1. W dużej misce odważyć olej kokosowy. Zalać go wrzątkiem, przykryć i poczekać by całkowicie się rozpuścił.
  2. Dodać cukier, kardamon i cynamon.
  3. Wsypać mąkę i wyrobić ciasto.
  4. Podzielić ciasto na dwie części, prawie równe. Tę większą rozwałkować i wyłożyć nią dno oraz boki formy (na wysokość około 2cm).
  5. Jabłka umyć, obrać z gniazd, ale zostawić skórki. Pokroić na drobne kawałeczki i wysypać na rozwałkowane ciasto.
  6. Drugi (mniejszy) kawałek ciasta rozwałkować i ufromować z niego przykrywkę do jabłek.
  7. Skleić brzegi dolnej i górnej warstwy ciasta.
  8. Piec w 180 stopniach przez około godzinę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz