środa, 6 kwietnia 2016

Sałatka z pokrzyw.

Wiosna w pełni! Pojawiły się pierwsze listki na drzewach i kwiaty na klombach, zazieleniły się trawniki i... wyrosły pokrzywy! Tym, którzy lubią spacerować lub mają ogród, polecam nazbierać sobie młodych pokrzyw i zrobić z nich sałatkę!

Starałam się by przepis był jak najprostszy i nie wymagał żadnych skomplikowanych składników. Sałatka w takim wydaniu przypomina blanszowane i leciutko posolone liście szpinaku. Można ją zjeść samodzielnie, jako dodatek do obiadu lub dodać do kanapki albo makaronu.


Uważa się, że pokrzywa wzmacnia krew, przeciwdziała artretyzmowi i anemii. Myślę, że samodzielnie przyrządzone pokrzywowe smakołyki, to dużo zdrowsza opcja niż jedzenie wczesną wiosną bardziej konwencjonalnych warzyw sałatkowo-kanapkowych - silnie nawożonych i sztucznie naświetlanych.

Składniki:
miska młodych pokrzyw
¼ łyżeczki soli
2 łyżki octu jabłkowego lub zalewy octowej (np. z konserwowych ogórków) 
2 łyżki oleju z pestek winogron
  1. Młode pokrzywy dokładnie umyć, a następnie sparzyć wrzątkiem.
  2. Wsypać do miski.
  3. Posolić, zalać octem i olejem, wymieszać i odstawić na 5 minut.
  4. Gotowe!

*Śledźcie bloga uważnie, postaram się wkrótce zamieścić kolejne przepisy na dania z pokrzywą.

6 komentarzy:

  1. Czekam na pokrzywowe inspiracje!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Śledź bloga, kwiecień upłynie tu zdecydowanie pod znakiem pokrzyw!

      Usuń
  2. Ostatnio odkryłam ogrom polnej zieleniny i jestem zachwycona ile pysznych rzeczy można znaleźć pod własnymi stopami! A sałatkę z pokrzyw uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń