czwartek, 7 kwietnia 2016

Pokrzywa z czosnkiem a'la szpinak

Kolejny przepis na smakołyk z pokrzywy. Tym razem podamy ją na ciepło z czosnkiem, trochę jak szpinak. Prawdę powiedziawszy w takiej formie kolorem, zapachem i smakiem bardzo go przypomina.



Składniki:
350 g młodych pokrzyw
5 łyżek oleju
4 ząbki czosnku
½ łyżeczki soli
  1. Pokrzywy dokładnie umyć, potem przelać wrzątkiem, a na koniec pokroić (tak jak nam się podoba).
  2. W garnku rozgrzać olej i wsypać na niego drobniutko posiekany czosnek.
  3. Po minucie dodać pokrojone pokrzywy, posolić i przykryć.
  4. Dusić na małym ogniu przez około 15 minut.
  5. Podawać na ciepło do obiadu.


    2 komentarze:

    1. Wspaniały blog, dziękuję za mądre i ciekawe opisy. Duszona pokrzywa przypomniała mi gotowanie mojej babci :) Babcia także dusiła pokrzywę, zamiast czosnku dodawała cebulkę. Robiła także zupę z przywrotnika pospolitego - dusiła listki i młode pędy w garnku na oleju z cebulką, zalewała wrzątkiem i dodawała pokrojone w kostkę ziemniaki. Polecam :)

      OdpowiedzUsuń