poniedziałek, 8 lutego 2016

Samosy ze szpinakowym farszem.

Samosa, czyli trójkątny pierożek z warzywnym farszem smażony na głębokim oleju, to jeden z przysmaków kuchni indyjskiej. Nadzienie może być różne, choć najczęstsze to ziemniaki z zielonym groszkiem i przyprawami. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby do samos napchać też ciecierzycy, szpinaku czy pomidorów... W Indiach samosy kupuje się za grosze na ulicznych straganach - są niezwykle sycącą przekąską! Porcję stanowią 3 duże pierożki, zawinięte w kawałek gazety i podane w towarzystwie specjalnych sosów. 

Poniższy przepis to próba odtworzenia smaku samos jedzonych przeze mnie wiele lat temu na indyjskiej ulicy. Nie zdziwię się wcale, jeśli ktoś przyrządza je zupełnie inaczej lub nie wyobraża sobie indyjskiego pierożka bez towarzystwa sosów do maczania, z których zrezygnowałam, bo domowe samosy smakują wybornie nawet bez nich!

Przepis na około 15 pierożków. Farsz dobrze jest przygotować poprzedniego dnia wieczorem, by wystygł i przegryzł się przed nadziewaniem samos. 

Farsz:
3 łyżki oleju
cebula
2 ząbki czosnku
łyżeczka kminu indyjskiego
łyżeczka nasion kolendry
szczypta chilli
200 g mrożonego szpinaku 
¾ szklanki ugotowanej ciecierzycy (lub ciecierzycy z puszki)
2 ziemniaki
łyżka soku z cytryny
½ łyżeczki kurkumy
sól
  1. W garnku rozgrzewamy olej.
  2. Dodajemy drobno pokrojoną cebulę i czosnek.
  3. Kmin, kolendrę i chilli tłuczemy w moździerzu lub mielimy w młynku do kawy. Dodajemy do cebuli z czosnkiem.
  4. Gdy cebula się zeszkli dodajemy mrożony szpinak i ciecierzycę. By nic się nie przypaliło możemy wlać odrobinę wody z gotowania ciecierzycy.
  5. Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy w małe kosteczki. Dodajemy do szpinaku z ciecierzycą i przyprawami. Polewamy sokiem z cytryny i posypujemy kurkumą. Dusimy na małym ogniu, aż ziemniaki całkowicie zmiękną.
  6. Doprawiamy solą i odstawiamy do przestygnięcia.

Ciasto:
200 g mąki pszennej białej
łyżeczka mielonej czarnuszki
½ łyżeczki soli
100 g ciepłej wody
łyżka oleju 
  1. Mąkę, czarnuszkę i sól wsypujemy do miski i mieszamy.
  2. Zalewamy wodą i olejem
  3. Rękami ugniatamy ciasto, jego konsystencja powinna przypominać ciasto pierogowe.


Nadziewanie i smażenie:
ciasto
farsz
1 litr oleju do smażenia
  1. Ciasto wałkujemy na podsypanej mąką stolnicy i wycinamy z niego trójkąty równoboczne. Te trójkąty to jakby siatka czworoboków foremnych, którymi będą nasze samosy.
  2. Jeden bok trójkąta składamy na pół i sklejamy. Powstały szpic nadziewamy farszem. 
  3. Sklejamy dwa pozostałe boki.
  4. Samosy smażymy na mocno rozgrzanym oleju aż się zarumienią z każdej strony.
  5. Po usmażeniu wykładamy na papierowe ręczniki i chwilkę studzimy.
  6. Najlepiej smakują ciepłe!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz