niedziela, 21 lutego 2016

Dobrze przyprawiona cieciorka i ziemniaki z groszkiem, czyli indyjski obiad po raz drugi.

Ponieważ przepis na indyjski obiad cieszył się na blogu popularnością i uznaniem, a gotuję tak naprawdę często, dziś nowy przepis na kolejne pyszności z półwyspu Dekan. Tym razem ćana masala, czyli cieciorka w sosie pełnym przypraw i alu matar, czyli ziemniaki z groszkiem. Wszystko podane z cieplutkimi chlebkami nan, które są bardziej puszyste niż klasyczne roti... W wersji bezglutenowej, można zastąpić chlebki ryżem.


Cieciorka:
1 szklanka suchych ziaren ciecierzycy
1 duża cebula
kawałek imbiru
3 ząbki czosnku
2 łyżki oleju
4 listki drzewka kari (można pominąć, bo ta przyprawa jest w Polsce bardzo trudno dostępna)
½ łyżeczki nasion kolendry
½ łyżeczki kminu indyjskiego
½ łyżeczki kminku
½ łyżeczki czarnuszki
½ łyżeczki mielonej słodkiej papryki
½ łyżeczki kurkumy

¼ łyżeczki chili
1 puszka pomidorów w kawałkach
1 duża marchewka
  1. Cieciorkę wsypujemy do garnka, obficie zalewamy wodą i odstawiamy na co najmniej 12 godzin, aż napęcznieje.
  2. Wodę z moczenia odlewamy, ciecierzycę zalewamy nową wodą i stawiamy na gazie. Zagotowujemy.
  3. Zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze godzinę, aż całkowicie zmięknie.
  4. Cebulę, imbir i czosnek drobno siekamy.
  5. W drugim garnku lekko podgrzewamy olej, wkładamy listki kari i wsypujemy pozostałe przyprawy (uprzednio zmielone). Prażymy je do momentu aż zacznie się tworzyć piana, wtedy wrzucamy posiekaną cebulę, imbir i czosnek. Przykrywamy i trzymamy na małym ogniu przez 2 minuty.
  6. Do przypraw dodajemy pomidory z puszki wraz z sokiem.
  7. Marchewkę drobno kroimy i dodajemy do pomidorów z przyprawami. Następnie dodajemy odcedzoną cieciorkę.
  8. Wszystko zagotowujemy, a potem trzymamy na małym ogniu aż kawałki marchewki całkowicie zmiękną.
UWAGA! Wody z gotowania ciecierzycy nie wylewamy, przyda się do chlebków nan.



Chlebki nan:
190 g wody z gotowania cieciorki
270 g białej mąki pszennej
4 g drożdży instant
½ łyżeczki soli
1 łyżka oleju
ew. olej kokosowy (do podania)
  1. Do miski wlać ciepłą (ale nie gorącą) wodę z gotowania cieciorki.
  2. Wsypać mąkę i wymieszać.
  3. Wsypać drożdże i wyrabiać ciasto, aż będzie miękkie i elastyczne, ale też będzie odklejać się od palców i miski.
  4. Posolić i dalej wyrabiać ciasto by sól rozeszła się w miarę równomiernie.
  5. Miskę posmarować olejem, włożyć do niej ciasto, przykryć i odstawić na 1 godzinę.
  6. Wyjąć wyrośnięte ciasto, podzielić na 4 części, a każdą rozwałkować na płasko.
  7. Placki piec na suchej, dobrze rozgrzanej patelni, aż wytworzą miękkie bąble, a potem zarumienią z każdej strony.
  8. Podawać ciepłe, lekko natłuszczone olejem kokosowym.
Ziemniaki z groszkiem:
6 dużych ziemniaków
2 łyżki oleju kokosowego (lub 3 łyżki innego oleju do smażenia)
½ łyżeczki soli
1 łyżeczka słodkiej mielonej czerwonej papryki
1 łyżeczka kurkumy
½ łyżeczki suszonego mielonego imbiru
200-250 g mrożonego zielonego groszku
  1. Ziemniaki umyć, obrać i pokroić w kostkę.
  2. Patelnię rozgrzać, okrasić olejemy i wrzucić na nią kostki ziemniaków.
  3. Posypać solą, papryką, kurkumą i imbirem. Wszystko wymieszać, tak by ziemniaki były lekko natłuszczone olejem i obtoczone przyprawami z każdej strony.
  4. Przykryć i dusić, aż ziemniaki zmiękną. Co jakiś czas zamieszać drewnianą łyżką.
  5. Gdy ziemniaki są miękkie, dodać groszek, zamieszać, przykryć i znów dusić, aż groszek zmięknie, ale nie straci intensywnie zielonej barwy.
Smacznego!

6 komentarzy:

  1. takim obiadem bym nie pogardziła!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo dobre było :) Co prawda curry zastąpiło nam kmin, kolendrę i kurkumę, ale mimo tej zbrodni pierwsza randka z ciecierzycą została uznana za udaną.

    OdpowiedzUsuń