piątek, 5 lutego 2016

Krem z papryki i chlebowe paluchy.

Uwielbiam zupy kremy, a krem z papryki chodził za mną już od jakiegoś czasu. Dziś postanowiłam zaszaleć podwójnie i oprócz wymarzonej zupy, upiec też długo wyczekiwane chlebowe paluchy. Oba przepisy są bardzo proste i nie wymagają żadnych skomplikowanych składników. A zatem - do dzieła!

Paprykę i chlebowe paluszki polecam piec równocześnie, żeby nie marnować ciepła piekarnika. Zupa z tego przepisu jest bardzo łagodna. Ponieważ od czasu do czasu lubię tak zjeść, zdecydowałam się nie dosypywać żadnych przypraw i delektować się smakiem warzyw. Jeśli jednak ktoś ma ochotę na coś pikantniejszego, nic nie stoi na przeszkodzie by ją doprawić. Przepis na paluchy pochodzi z książki Małgorzaty Zielińskiej "Ciasto drożdżowe na różne sposoby".

Krem:
2 duże czerwone papryki
olej
1 cebula
2 marchewki
1 mały seler
1 litr wody
1 kostka rosołowa
½ litra dobrej jakości soku pomidorowego
  1. Papryki dokładnie umyć, przekroić na pół, wykroić gniazda nasienne, ułożyć na blasze i piec w temperaturze 200 stopni około 20 minut.
  2. Cebulę, marchew i seler pokroić na kawałki. Nie muszą być bardzo drobne bo i tak będziemy je gotować i miksować
  3. W garnku rozgrzać olej. Wsypać pokrojone warzywa i dusić 3 minuty.
  4. Zalać wodą, włożyć kostkę rosołową i gotować około 30 minut.
  5. Upieczoną paprykę pokroić na kawałki i dodać do bulionu z warzywami.
  6. Dolać sok pomidorowy i wszystko zmiksować na gładki krem.
Paluchy:
1½ łyżeczki drożdży instant
4 łyżki wody
500g mąki
3 łyżki oleju
250 ml wody
1 łyżeczka soli
  1. Do szklanki wsypać drożdże. Zalać 4 łyżkami wody, dokładnie wymieszać i odstawić na 5 minut.
  2. Mąkę, zaczyn drożdżowy, olej i wodę dokładnie wymieszać. Powinno powstać miękkie, elastyczne i gładkie ciasto. Odstawić pod przykryciem na 10 minut.
  3. Dodać sól i ponownie wyrabiać. Przykryć i poczekać kolejne 10 minut.
  4. Stolnicę posypać mąką, wyłożyć na nią ciasto i rozwałkować prostokąt o wysokości 1,5 cm. Przykryć ściereczką i zostawić na 10 minut.
  5. Prostokąt pokroić na paseczki o szerokości 1,5 cm. Skręcać je i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Piec w 200 stopniach 10-15 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz