Uwielbiam zupy kremy, a krem z papryki chodził za mną już od jakiegoś czasu. Dziś postanowiłam zaszaleć podwójnie i oprócz wymarzonej zupy, upiec też długo wyczekiwane chlebowe paluchy. Oba przepisy są bardzo proste i nie wymagają żadnych skomplikowanych składników. A zatem - do dzieła!
Krem:
2 duże czerwone papryki
olej
1 cebula
2 marchewki
1 mały seler
1 litr wody
1 kostka rosołowa
½ litra dobrej jakości soku pomidorowego
- Papryki dokładnie umyć, przekroić na pół, wykroić gniazda nasienne, ułożyć na blasze i piec w temperaturze 200 stopni około 20 minut.
- Cebulę, marchew i seler pokroić na kawałki. Nie muszą być bardzo drobne bo i tak będziemy je gotować i miksować
- W garnku rozgrzać olej. Wsypać pokrojone warzywa i dusić 3 minuty.
- Zalać wodą, włożyć kostkę rosołową i gotować około 30 minut.
- Upieczoną paprykę pokroić na kawałki i dodać do bulionu z warzywami.
- Dolać sok pomidorowy i wszystko zmiksować na gładki krem.
Paluchy:
1½ łyżeczki drożdży instant
4 łyżki wody
500g mąki
3 łyżki oleju
250 ml wody
1 łyżeczka soli
- Do szklanki wsypać drożdże. Zalać 4 łyżkami wody, dokładnie wymieszać i odstawić na 5 minut.
- Mąkę, zaczyn drożdżowy, olej i wodę dokładnie wymieszać. Powinno powstać miękkie, elastyczne i gładkie ciasto. Odstawić pod przykryciem na 10 minut.
- Dodać sól i ponownie wyrabiać. Przykryć i poczekać kolejne 10 minut.
- Stolnicę posypać mąką, wyłożyć na nią ciasto i rozwałkować prostokąt o wysokości 1,5 cm. Przykryć ściereczką i zostawić na 10 minut.
- Prostokąt pokroić na paseczki o szerokości 1,5 cm. Skręcać je i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piec w 200 stopniach 10-15 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz