czwartek, 9 czerwca 2016

Czekolada z miętą, czyli obłędny mus na bazie czerwonej fasoli.

Do stworzenia tego deseru zainspirowała mnie Ina z bloga True Taste Hunters publikując przepis na mus czekoladowy z czerwonej fasoli. Tak się złożyło, że właśnie nagotowałam garnek czerwonej fasoli bez konkretnego planu. Niestety poza nią, kakao i gorzką czekoladą nie miałam właściwie żadnego ze składników receptury. Musiałam kombinować i... wpadłam na pomysł zrobienia musu czekoladowo-miętowego! Te dwa smaki to moje ulubione połączenie deserowe - więc nie mogło się nie udać!

Składniki (na 2 duże lub 3 małe porcje):
400 ml ugotowanej czerwonej fasoli
1 kopiasta łyżka kakao
1 kopiasta łyżka mielonego siemienia lnianego
2 łyżki dobrej jakości oleju
4 - 6 kostek gorzkiej czekolady
listki mięty do dekoracji
  1. Fasolę, syrop miętowy, kakao i olej umieścić w kielichu blendera.
  2. Miksować aż do otrzymania gładkiego musu.
  3. Przełożyć do miseczek lub pucharków.
  4. Czekoladę pokroić nożem w nieregularne małe kawałeczki i posypać nią deser.
  5. Przystroić miętą i gotowe!

2 komentarze:

  1. Marzy mi się taki mus :) Myślisz, że zamiast syropu miętowego mogę dodać po prostu świeżej mięty?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli masz świeżą miętę, to możesz sobie zrobić taki syrop samodzielnie! Woda i cukier (lub inny zdrowszy słodzik) wyciągną z mięty co potrzebne.

      Myślę, że do zaproponowanego przeze mnie deseru taka proporcja będzie dobra:
      75 g wody
      75 g cukru / ksylitolu / innego słodzika
      30 g świeżych liści mięty

      Wodę zagotować z cukrem. Liście umyć i drobno posiekać. Dodać do wrzątku. Zostawić pod przykryciem na 1 godzinę. Odcisnąć przez gazę i syrop gotowy!

      Usuń