Gdy narzekamy na upały w Polsce, warto zobaczyć jak radzą sobie z nimi mieszkańcy krajów, w których 30 stopni to mało... W Indiach je się ogórki. To delikatne, pełne wody i soli mineralnych warzywo doskonale nawadnia i odżywia zwłaszcza wtedy, gdy z powodu gorąca na jedzenie nie mamy ochoty. Indusi posypują paseczki ogórków odrobiną soli, kuminu i pieprzu. W ten prościutki sposób przygotowują wspaniałą przekąskę na upalne dni - gorąco polecam!
1 ogórek szklarniowy
szczypta soli (najlepiej himalajskiej albo kala namak)
szczypta mielonego kuminu
szczypta mielonego pieprzu czarnego
- Ogórek dokładnie umyć i obrać ze skórki.
- Pokroić na paseczki i ułożyć na talerzu.
- Posypać przyprawami i poczekać 2-5 minut.
- Gotowe!
Ciekawy pomysł :)
OdpowiedzUsuńcieszę sie ze tutaj wpadłem jest wiele fajnych pomysłów!
OdpowiedzUsuń