czwartek, 2 czerwca 2016

Wzmacniający, zielony koktajl z pokrzywą.

Maj już się skończył! Mamy czerwiec. Ostatni dzwonek by napić się koktajlu ze świeżą pokrzywą. Uważa się, że jej liście połączone z owocami i warzywami świetnie wzmacniają krew i regenerują organizm. Ze względu na moczopędne działanie tej rośliny, koktajl pokrzywowy wypity po wysiłku (na przykład jeździe na rowerze, bieganiu, pracy w polu lub innej intensywnej formie ruchu) pomaga też oczyścić organizm ze zgromadzonych toksyn. 

Składniki na koktajl dla jednej osoby:
1 banana
2 kiwi
15 g liści szpinaku
10 g liści pokrzyw (bez łodyg)
100 ml wody
1 łyżka mielonego siemienia lnianego
  1. Owoce dokładnie umyć i obrać ze skórki. Pokroić i włożyć do naczynia blendera. 
  2. Dodać wypłukany szpinak
  3. Pokrzywę sparzyć, odcedzić i dodać do owoców.
  4. Wlać wodę. 
  5. Dosypać siemię lniane.
  6. Zblendować na gładko i gotowe!


Liście młodych pokrzyw (takich, które jeszcze nie zakwitły) są bogate w łatwo przyswajalne żelazo, dodatkowo mają spore ilości magnezu, fosforu, wapnia, siarki, potasu, jodu, krzemu i sodu oraz witaminy A, C, K i B2. 

Pokrzywa niedługo zakwitnie i nie będzie mieć już tylu cennych składników, do tego zrobi się niesmaczna. Dobry moment, by zebrać jej jak najwięcej, zamrozić lub ususzyć i używać przez cały rok.

4 komentarze: