czwartek, 23 czerwca 2016

Ogórki po azjatycku.

Kostki ogórków w sosie sojowym to sałatka, którą pamiętam z dzieciństwa. Mama, jako pasjonatka kuchni świata, przygotowywała ją często i podawała do chińskich lub japońskich dań na obiad. Tak przygotowane ogórki doskonale komponują się z białym ryżem, prażonym sezamem i wszystkim tym, co kojarzy nam się z jedzeniem pałeczkami. Nasz tunel pęka w szwach od ilości ogórków szklarniowych, nie pozostało mi więc nic innego jak wydusić od mamy przepis i po wielu latach przerwy delektować się smakiem tej wyjątkowej sałatki. 


Składniki:
½ kg ogórków szklarniowych
łyżeczka soli
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki cukru
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki octu jabłkowego lub ryżowego
  1. Ogórki dokładnie umyć i pokroić w grubą kostkę. Przełożyć do miski.
  2. Ogórki posypać solą, wymieszać i przykryć miskę. Odstawić na godzinę
  3. W dużym słoiku wymieszać zmiażdżony czosnek, cukier, sos sojowy i ocet. Również odstawić na godzinę.
  4. Po tym czasie odlać sok ogórkowy z solanką, wypłukać kostki zimną wodą i osuszyć na sitku lub ściereczce. 
  5. Osuszone ogórki przełożyć do słoika z sosem sojowym. Zakręcić słoik i potrzepać by sos rozprowadził się między ogórkami. 
  6. Odstawić słoik na co najmniej 8 godzin. Co jakiś czas stawiać go do góry dnem, a co jakiś normalnie (w ten sposób sos dotrze do każdej kosteczki ogórka).
  7. Gotowe!
Sałatkę można przechowywać w lodówce przez około tydzień.


4 komentarze:

  1. Ciekawy przepis, trochę się boję co z tego wyjdzie, ale wypróbuję, myślę, że fajnie będzie pasować do kurczaka po chińsku czy czegoś z ryżem :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To może pół porcji? Trzymam kciuki! I proszę dać znać, czy smakowało? Do chińskich dań i ryżu sałatka powinna pasować.

      Usuń
  2. Coś czuję, że to moje smaki :)

    OdpowiedzUsuń