piątek, 13 listopada 2015

Kotlety z kaszy jaglanej, cukinii, marchwi i pietruszki.

Kilka dni temu wpadła mi w oko informacja, że najlepszym burgerem roku 2015 został w USA burger w 100% roślinny! Wcale mnie to nie dziwi, wszak kotlety roślinne to najlepsze jakie jadłam. A do tego zdrowe. Dziś przepis na kotlet, który smakuje równie dobrze, w towarzystwie ziemniaków, kaszy i surówek, jak i w tradycyjnej burgerowej bułce. 


Składniki:
¾ szklanki suchej kaszy jaglanej
1 ½ szklanki wody
mała cukinia
duża marchew
średnia pietruszka
duża czerwona cebula
3 łyżki siemienia lnianego
3 łyżki bułki tartej
2 łyżki płatków drożdżowych
½  łyżeczki suszonych i mielonych nasion kolendry
½ łyżeczki suszonego imbiru
1 wędzonej papryki
2 łyżeczki suszonej natki pietruszki
sól
olej 
ew. prażone ziarna słonecznika i sezamu 
  1. Kaszę zalewamy wodą, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu 15 minut. Odstawiamy do wystudzenia.
  2. Cukinię, marchew i pietruszkę trzemy na tarce.
  3. Siemię mielimy w młynku do kawy.
  4. Kaszę, starte warzywa, zmielone siemię, bułkę tartą, płatki drożdżowe, przyprawy i olej mieszamy. Jeśli chcemy by coś nam chrupało, możemy dodać ziarna słonecznika lub/i sezamu. Ugniatamy rękami i formujemy kotleciki. 
  5. Pieczemy na blasze wyłożonej papierem w 180 stopniach przez około 30 minut.
  6. Podajemy w ziemniaków lub kaszy i sałatki, albo w bułce.
A jeśli zasmakuje Wam ten kotlet to polecam też spróbować kotletów buraczanych! Przepis tutaj.



3 komentarze:

  1. Super pomysł z tym burgerem! Dotychczas mój burger roślinny był buraczkowy, ale ta kasza jaglana zaczyna mnie przekonywać ;) dzięki za przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można też połączyć kaszę jaglaną i buraki. ;)
      http://ekoeksperymenty.blogspot.com/2015/09/buraczane-kotlety.html

      Usuń