niedziela, 17 stycznia 2016

Wegański paprykarz z fasolką mung.

Paprykarz - pasta z tłustej wędzonej ryby, warzyw (wśród których króluje czerwona słodka papryka) i ryżu - to jeden ze smaków mojego dzieciństwa, w tamtym czasie niezbyt jednak przeze mnie lubiany. W poszukiwaniu nowych wegańskich past do kanapek zastąpiłam rybę fasolką mung, glonami nori oraz oliwą i wyszło z tego przepyszne smarowidło. Polecam na śniadanie i kolację, ale też do kanapki - wegański paprykarz w przeciwieństwie do oryginału nie zmieni naszej torby w rybne perfumy.

 

Uwaga! Z tego przepisu wychodzi bardzo dużo paprykarza. Jeśli mieszkasz sam - zrób połowę porcji!

Składniki:
1 szklanka fasolki mung
½ litra soku pomidorowego
1 duża cebula
2 świeże papryki czerwone lub 1 szklanka suszonej papryki w kawałkach
kawałek selera
½ arkusza glonów nori
¾ szklanki białego ryżu
1 ¼  szklanki wody
1 łyżeczka suszonej mielonej papryki wędzonej
1 łyżeczka suszonej mielonej słodkiej papryki 
1 łyżeczka pieprzu czarnego
1 łyżeczka soli
1 łyżka sosu sojowego
4 łyżki oliwy z oliwek
  1. Fasolę wsypać do garnka i zalać wodą. Odstawić na 12 godzin.
  2. Wodę odlać, namoczoną fasolę zalać sokiem pomidorowym.
  3. Cebulę i paprykę pokroić drobno i dodać do fasoli.
  4. Seler zetrzeć na tarce, a nori podrzeć na kawałeczki. Dodać do fasoli.
  5. Garnek postawić na gazie, zagotować, a potem trzymać na małym ogniu około 1 godzinę, aż fasola całkowicie rozmięknie. Ewentualnie dolewać wodę, by się nie przypaliło.
  6. Fasolę z warzywami zmiksować blenderem na w miarę gładką masę.
  7. Ryż wsypać do mniejszego garnka i zalać wodą. Zagotować, a potem trzymać na małym ogniu aż woda się wchłonie (ok. 15 minut).
  8. Ryż dodać do fasolowo-warzywnej pasty.
  9. Doprawić mielonymi paprykami (wędzoną i słodką), pieprzem czarnym, solą, sosem sojowym i oliwą. Wszystko dokładnie wymieszać.
  10. Podawać z grzankami, kiszonym ogórkiem i czerwoną papryką.

2 komentarze:

  1. Fasola Mung jest do wszystkiego. Ja ostatnio robiłam z niej burgery! Uwielbiam, a Twój paprykarz brzmi smacznie :)

    www.dziurawykociol.pl

    OdpowiedzUsuń