Nie zawsze mam dużo czasu na gotowanie. W takich momentach chwytam za kasze i proste przyprawy. Kasza gryczana z tymiankiem i rozmarynem to mój ulubiony zestaw na zimę, dziś uzupełniłam go o podsmażoną cebulkę.
Składniki:
1 szklanka kaszy gryczanej
1 łyżeczka tymianku
2 łyżeczki rozmarynu
2 szklanki wody
3 cebule
3 łyżki oleju
sól i pieprz
- Do garnka wsypać kaszę i zioła. Zalać wodą, zagotować i trzymać na małym ogniu 10 minut. Zdjąć z ognia i odstawić aż kasza wchłonie całą wodę. Jeśli chcemy ugotować obiad rano i zjeść go po południu, kaszę schować pod kołdrę lub owinąć kocem, będzie ciepła jeszcze kilka godzin.
- Cebule pokroić w pióra.
- Na patelni rozgrzać olej. Cebulę podsmażyć aż lekko się zarumieni.
- Połączyć kaszę z podsmażoną cebulką, doprawić według uznania solą i pieprzem i gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz