Dziś postanowiłam ugotować quinoa, czyli komosę ryżową. Tak naprawdę nie jest to kasza, choć z wyglądu i konsystencji bardzo ją przypomina. Znana jest jako źródło wysokiej jakości białka. Quinoa uprawia się w Ameryce Południowej, dlatego wrzuciłam do niej takie produkty, które kojarzą mi się z kuchnią z tamtych rejonów.
1 szklanka suchych ziarenek komosy ryżowej
2 szklanki wody
1 czerwona papryka
puszka kukurydzy
puszka czerwonej fasoli
olej
sól
chilli
- Komosę dokładnie wypłukać, wsypać do garnka i zalać wodą.
- Paprykę umyć, obrać i pokroić. Dodać do komosy
- Garnek postawić na ogniu i zagotować.
- Zmniejszyć gaz i gotować na małym ogniu aż ziarenka całkowicie wchłoną wodę.
- Polać olejem, doprawić solą i zmieloną papryczką chilli.
- Zajadać ze smakiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz