piątek, 17 lutego 2017

Granola czekoladowa.

Trudno kupić ją na wagę, jeszcze trudniej znaleźć taką o satysfakcjonującym składzie. A gdyby tak zrobić samemu? Czekoladowa granola to pyszna, chrupiąca przekąska, dodatek do deserów lub część słodkiego śniadania. Nie wymaga ani specjalnie dużych nakładów pracy, ani wymyślnej listy zakupów. 

Domowa granola to relatywnie tania, zdrowa i ekologiczna alternatywa dla kupnych paczek crunchy. Smacznego!

Składniki:
5 łyżek oleju kokosowego 
5 łyżek cukru (lub innego słodzidła - miodu, ksylitolu, syropu klonowego)
2 łyżki wody
czubata łyżka kakao
3 kubki płatków owsianych (ewentualnie pszennych, orkiszowych, żytnich, jęczmiennych, jaglanych, gryczanych lub pomieszanych).
  1. W garnku topimy olej.
  2. Dodajemy cukier, wodę i kakao.
  3. Mieszamy aż składniki się połączą.
  4. Zagotowujemy i cały czas mieszając trzymamy na małym ogniu przez około 2 minuty.
  5. Zdejmujemy z gazu, dosypujemy płatki i mieszamy, by czekoladowa polewa oblepiła je z każdej strony.
  6. Przesypujemy płatki na dużą płaską blachę.
  7. Prażymy w piekarniku w 100 stopniach, przez 30 minut, od czasu do czasu mieszając.
  8. Studzimy.
  9. Przechowujemy w dużym słoju.
Do domowej granoli możemy dodać czekoladę pokrojoną w wióra, orzechy, rodzynki lub inne ulubione bakalie. Same chrupiące czekoladowe płatki są jednak wystarczająco smakowite, by zjeść ich cały słoik zanim się obejrzymy... 


2 komentarze:

  1. Zrobiłam dzisiaj granolę ale troszkę zmodyfikowałam przepis - dodałam wiecej kakao i orzechy włoskie a po upieczeniu rodzynki oraz piekłam w wyższej temperaturze. Prawdziwy czekoladowy smak i chrupiące orzechy.... Nie spodziewałam się, że z tak prostych składników wyjdzie coś tak pysznego! Pozdrawiam z okolic Nowego Sącza :-)

    OdpowiedzUsuń