Kisiel - albo się go kocha, albo nienawidzi. Ja cenię sobie ten prosty deser, jeśli przyrządzony jest z domowego soku, a nie sztucznych proszków. Taki smakołyk doskonale rozgrzewa zimą i wczesną wiosną, a przy tym przypomina aromaty lata lub jesieni...
Moim ulubionym smakiem jest czarna porzeczka. Domowy kisiel lubię udekorować kawałeczkami banana i pomarańczy, ale i bez nich smakuje dobrze. Bardziej lokalnie byłoby podać go z gruszką i jabłkiem, można też posypać cynamonem.
Składniki na porcję dla jednej osoby:
szklanka wody
5 łyżek domowego syropu owocowego (na przykład porzeczkowego albo malinowego)
4 łyżeczki mąki ziemniaczanej
kawałek pomarańczy, banana, gruszki lub jabłka
cynamon
Przepychota! Ten kisiel będę wspominać jeszcze długo, długo :) Taki prosty sposób, sama muszę zacząć go robić w domu.
OdpowiedzUsuńJej, jak miło!
Usuń