piątek, 16 września 2016

Ryżowa sałatka o smaku sushi.

Dziś wymarzyło mi się na obiad sushi. Nie miałam jednak ani czasu, ani ochoty zwijać rolek. Postanowiłam zaryzykować i zrobić sałatkę, która choć trochę będzie przypominała w smaku tę najbardziej znaną japońską potrawę. 

Wiem, wiem - profanacja pełną gębą... Tak, elegancko podane rolki smakują inaczej - jeśli wolicie tradycyjne sushi, to przypominam przepis z zimy




Składniki:
szklanka ryżu do sushi 
1 ½ szklanki wody
garść mrożonego zielonego groszku

1 ½ łyżki cukru
1 łyżeczka soli
4 łyżki zimnej wody
1 łyżka octu ryżowego
1 łyżka sosu sojowego

4 małe marchewki
1 czerwona papryka

2 arkusze glonów nori

garść sezamu

wasabi (według smaku)
  1. Ryż dokładnie przepłukać i wsypać do garnka.
  2. Zalać wodą, doprowadzić do wrzenia i trzymać na małym ogniu 10 minut.
  3. Po tym czasie dodać groszek. Gotować jeszcze 5 minut.
  4. Zdjąć z ognia, odstawić pod przykryciem na co najmniej 10 minut.
  5. W szklance zmieszać cukier, sól, zimną wodę, ocet ryżowy i sos sojowy. Wlać miksturę do ryżu i dokładnie wymieszać.
  6. Marchewki i paprykę umyć o drobno pokroić. Dodać do ryżu.
  7. Glony nori pokroić nożyczkami na paseczki lub kwadraciki i wmieszać w sałatkę. Najlepiej powoli, po jednym kawałeczku, bo jeśli wrzucimy wszystkie naraz to skleją się pod wpływem wilgoci.
  8. Sezam podprażyć na patelni i posypać nim całość.
  9. Jeśli nie wyobrażamy sobie sushi bez wasabi, to można dodać je do sałatki wraz z warzywami lub wycisnąć troszkę na brzeg talerza tuż przed podaniem.
Zamiast groszku, marchewki i papryki, można dać inne warzywa - na przykład awokado lub ogórka. Można też całkowicie z nich zrezygnować.



1 komentarz:

  1. Wygląda obłędnie! Ciekawy pomysł. Zapraszam na swój blog kulinarny. :) https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń