poniedziałek, 10 lipca 2017

Sok z rabarbaru, gdy zatęsknisz za latem...

Placki, kompoty, kisiele, galaretki, albo po prostu, poczciwa czerwona łodyga zanurzona w cukrze... A gdyby tak zamknąć aromat lata w słoiku i otworzyć go zimą? Da się to zrobić! Wystarczy przygotować pysznościowy sok rabarbarowy!



Składniki:

3,5 kg łodyg rabarbaru
7 g kredy spożywczej*
150 g cukru

Sprzęty i naczynia:
wolnoobrotowa wyciskarka do soku
termometr
słoik
garnek
słoiki lub butelki

  1. Łodygi dokładnie umyć i drobno pokroić.
  2. Przepuścić przez wyciskarkę.
  3. Podgrzać do temperatury 65 stopni.
  4. Przelać do słoika.
  5. Dodać kredę, wymieszać, zakręcić i odstawić na 1-2 dni.
  6. Ściągnąć płyn znad osadu.
  7. Przelać do czystych, świeżo wyparzonych słoików lub butelek.
  8. Pasteryzować w kąpieli wodnej przez 30 minut.

Z podanej ilości wychodzi około 3 litrów soku. Kredę stosujemy, by zbić kwas szczawiowy, którzy w dużych ilościach nie wpływa korzystnie na ludzki organizm. Przed podaniem warto taki sok rozcieńczyć  wodą i ewentualnie dosłodzić. 



Przepis powstał na podstawie receptury z książki "Od Ananasa do Ziemniaka" autorstwa Ireny Gumowskiej.

6 komentarzy:

  1. Dobrze mieć takie skarby schowane na zimę :]]

    OdpowiedzUsuń
  2. Poczułam się zainspirowana, kupuję kredę i działam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Słoiczki z zapasami na zimę wędrują już do piwnicy, więc zadanie wykonane :) Dzięki za inspirację.

    OdpowiedzUsuń