poniedziałek, 14 grudnia 2015

Wegańskie pieguski.

Uwielbiam ciastka. Szczególnie te owsiane i z czekoladą. Dziś prosty przepis na PIEGUSKI! Nadadzą się na wycieczkę, zimowy wieczór z książką, wizytę u znajomych... właściwie na każdą okazję! Smacznego!


Składniki:
1 ½ szklanki zmielonych płatków owsianych
1 ½ szklanki mąki pszennej
½ szklanki cukru trzcinowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia 
¼ łyżeczki soli
200 g oleju kokosowego 
100 ml wody
1 tabliczka gorzkiej czekolady
  1. W dużej misce połączyć suche składniki (zmielone płatki, mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól).
  2. Dodać rozpuszczony olej kokosowy, wodę i ekstrakt waniliowy. Zagnieść ciasto.
  3. Czekoladę drobno pokroić i wmieszać w ciasto. 
  4. W rękach formować ciasteczka i układać je na płaskiej blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Piec 20 minut w temperaturze 180 stopni.
  6. Przestudzić przed zjedzeniem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz