piątek, 26 listopada 2021

Zupa krem z jarmużem i solanką spod kiszonych ogórków

Zupa krem z jarmużem jest przepyszna ale (mimo soczyście zielonego koloru) okazała się szalenie niefotogeniczna. To nic! Przepis jest warty wypróbowania! Dzielę się nim, zanim z głowy wylecą mi proporcje!





Składniki:

600 ml wody

pół szklanki czerwonej soczewicy

duży por

kawałek selera

6 ziemniaków

8 liści jarmużu

600 ml solanki spod ogórków kiszonych

kopiasta łyżka drobno pokrojonego świeżego koperku

pieprz (do smaku)

ryż i olej lniany (do podania)


🥦Do garnka wlewamy wodę i wsypujemy soczewicę.

🥦Białą część pora, ziemniaki i seler kroimy na kawałki i wrzucamy do soczewicy.

🥦Doprowadzamy do wrzenia, trzymamy na małym ogniu aż soczewica się rozgotują a warzywa zmięknie.

🥦Liście jarmużu (bez łodyżek) i zieloną cześć pora kroimy drobno, wsypujemy do ugotowanych warzyw z soczewicą, dolewamy solankę i wszystko blendujemy na gładko!

🥦Zupę doprawiamy koperkiem i pieprzem.

🥦Podajemy z ryżem i olejem lnianym.


Kto spróbuje?

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz