wtorek, 15 marca 2016

Cytrynowa baba wielkanocna ze skórką pomarańczy.

Pierwszy raz upiekłam tę babę rok temu. Przepis oryginalny znalazłam na blogu MniuMniu, czym prędzej go przetestowałam, a potem nieznacznie zmodyfikowałam. Babę upiekłam w formie z dziurą w środku, o średnicy około 25 cm, pięknie wyrosła i jest delikatnie wilgotna.





Składniki:
4 szklanki białej mąki pszennej lub orkiszowej
¾ szklanki cukru trzcinowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
otarta skórka z cytryny
3 łyżki drobno pokrojonej skórki pomarańczowej
2 szklanki mleka sojowego
sok z jednej cytryny
2 kopiaste łyżki oleju kokosowego lub ½ szklanki gęstego mleka kokosowego
+ olej do wysmarowania i mąka do wysypania formy
  1. Do dużej miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, sodę i cukier. 
  2. Dodać skórkę z cytryny i pomarańczy.
  3. Do mleka wcisnąć sok z cytryny, odstawić na kilka minut.
  4. Olej lub mleko kokosowe rozpuścić by zyskały płynną konsystencję.
  5. Mleko z cytryną i tłuszcz dodać do sypkich składników. Wymieszać.
  6. Formę do baby posmarować odrobiną oleju, obsypać mąką i wlać do niej ciasto. 
  7. Piec około godzinę w 180 stopniach.
  8. Wyjąć z piekarnika i poczekać aż forma nieco ostygnie.
  9. Przełożyć na talerz.
  10. Jeśli chcemy by nie schła, trzymać pod przykryciem (na przykład z dużej miski). Schnięciu przeciwdziała też warstwa lukru, więc jeśli go lubimy można polukrować.


2 komentarze: