poniedziałek, 7 marca 2016

Wegańskie masełko czosnkowe.

Przeciwnicy wegańskiego jedzenia stwierdzą z pewnością, że nie ma to dużo wspólnego z masłem. Jak dla mnie jednak przypomina go zarówno kolorem i konsystencją, jak i smakiem. Na pajdzie pełnoziarnistego chleba i pod pomidorem smakuje wybornie! Skład ma bardzo zdrowy i pod względem wartości odżywczych bije na głowę niejedno kupne smarowidło do chleba. A zatem do dzieła!

Ciężko ugotować tak małą ilość kaszy, dlatego polecam zrobić masełko, gdy zostanie nam jakaś resztka (na przykład ze śniadania). Jeśli jednak chcecie wypróbować to smarowidło już teraz, a żadnych resztek nie macie, to wsypcie do bardzo małego garnuszka ¼ szklanki suchej kaszy jaglanej i ¼ szklanki suchej kaszki kukurydzianej, zalejcie 1 szklanką wody i gotujcie na najmniejszym ogniu aż cała woda się wchłonie.

Składniki:
½ szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
½ szklanki ugotowanej kaszki kukurydzianej
3 kopiaste łyżki bezwonnego oleju kokosowego
3 łyżki nierafinowanego i tłoczonego na zimno oleju rzepakowego
5 łyżek mleka roślinnego (ja użyłam owsianego)
1 łyżka octu jabłkowego
szczypta soli
1 ząbek czosnku
  1. Do naczynia blendera przełożyć kasze, wlać roztopiony olej kokosowy, olej rzepakowy, mleko roślinne i ocet jabłkowy. Blendować aż składniki się połączą, a masełko nabierze gładkiej konsystencji.
  2. Doprawić solą. 
  3. Czosnek drobno pokroić lub rozgnieść i dodać do masła. Blendować jeszcze przez około minutę.
  4. Przełożyć do małej miseczki. Odstawić na godzinę by się przegryzło.
  5. Podawać na pełnoziarnistym chlebie, grzankach, bułkach, ryżowych wafelkach lub krakersach.






6 komentarzy:

  1. Ostatnio bardzo rzadko jem kanapki, ale myślę, że takie masełko mogłabym wyjadać prosto ze słoika :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Genialny pomysł - nigdy bym nie wpadła żeby w taki sposób przygotować masełko :) Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Inspirowałam się przepisami z blogów WeganNerd i TrueTasteHunters:
      http://wegannerd.blogspot.com/2016/02/pasta-osekowa-do-smarowania-roslinne.html
      http://truetastehunters.blogspot.com/2015/02/weganskie-maso-z-kaszy-jaglanej.html
      Może jeszcze bardziej Cię zauroczą?

      Usuń
  3. Ja masełko czosnkowe robię z oleju kokosowego i przeciśniętego czosnku :) Również bardzo smaczne i bardziej ,,masełkowate''

    OdpowiedzUsuń